Stereotyp taniego Nowego Świata

Rosa Blanca Cabernet Sauvignon
Valle de Colchagua
Chilean Organic Wine

Wino chilijskie, z dyskontu i za 15 zł – czy to kiedykolwiek jeszcze się udało? Być może jednak nie ma co uderzać w wyeksploatowany już nieco stereotyp nowoświatowego kompotu, dać temu winu, nomen omen, carte blanche i po prostu przystąpić do degustacji.

Barwa nie zaskakuje; dokładnie czegoś takiego można było się spodziewać. Jest więc jeżyna i czarny bez; jedno z nas dodałoby do tego jagodę, drugie – czereśnię. Ciemne, ciepłe, głębokie, gęste i nieprzejrzyste. Zapowiada wino nawet muskularne.

Ujmując rzecz eufemistycznie, aromat jest bardzo oszczędny. Raczej nieokreślony, zwietrzały, płaski i efemeryczny. Trudno cokolwiek tu wyczuć poza alkoholem i jakimś tam wrażeniem surowości.

W ustach czujemy czerwone owoce, znowu czarny bez. Smak nawet pełny, jest trochę tanin, trochę biszkoptowej słodyczy. Trudno jednak opędzić się od wrażenia, że w tle pobrzmiewają gdzieś kiszone ogórki – czyżby to wino rzeczywiście już się utleniało? Finisz krótki, jeśli w ogóle jakiś.

Wino bardzo mało wymagające, raczej nadaje się do biesiady niż do głębszego nad nim zastanawiania. Pod tym względem, przy uwzględnieniu szerszej publiki, może nawet wydawać się bardzo bezpieczne. Nas jednak nie usatysfakcjonowało. Nie będziemy tu używać tak wytartych słów jak „kompot” czy „katastrofa” a jedynie – po uwzględnieniu ceny za butelkę – zostawimy na pamiątkę 75/100 od E. i 71/100 od M.

Metryczka

Kraj: Chile

Producent: Fundo San Jose de Puquillay (?)

Szczep: Cabernet Sauvignon

Rok: 2015

Zawartość alkoholu: 13,5%

Miejsce zakupu i cena: przesyłka promocyjna – Lidl (cena w sklepie: 14,99 zł)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s